Vooropleidingsregister geopend
Gepubliceerd op:06-06-2023

Vanaf heden is het mogelijk om als basisarts (mits aan de criteria wordt voldaan) je voor een beperkte duur in te schrijven in het vooropleidingsregister.

Het FMG heeft samen met de GGD gekeken naar oplossingen voor het huidige tekort aan forensisch artsen.

Vanuit de werkgroep promotie forensische geneeskunde kwam hierbij naar voren dan het voor potentieel nieuwe collega's belangrijk is dat er uitgebreid kennis gemaakt kan worden met het forensisch geneeskundige vak(in de vorm van een anios-schap) en dat dit een goede basis is om door te stromen in de forensisch geneeskunde opleiding.

Doordat alle niet natuurlijke overlijdens volgens de wet enkel geschouwd mogen worden door een gemeentelijk lijkschouwer die in een daartoe gehouden register staat ingeschreven, is het momenteel alleen mogelijk dat forensisch artsen deze schouwen uitvoeren.

Zoals toegelicht op de ALV kunnen ANIOSsen met deze nieuwe regeling (na voltooien van de voorwaarden) tijdelijk opgenomen worden in een daartoe gehouden register en een schouw uitvoeren bij een niet natuurlijk overlijden in geval van een euthanasie of verwacht niet natuurlijk overlijden in een zorginstelling na val in een zorginstelling.

Met deze stap hoopt het FMG dat het mogelijk gaat zijn om een volwaardig ANIOSschap aan te bieden, met hierbij verhoging van het aantal aanmeldingen voor de opleiding.


Geïnteresseerden kunnen dit formulier invullen en met de desbetreffende bewijsmiddelen opsturen naar secretariaat @ forgen.nl